Babysim på Solskiftesbadet

När ditt barn är minst tre månader, väger minst fyra kilo och naveln är läkt kan ni börja på babysim.

Våra babysimgrupper är små och leds av diplomerade babysiminstruktörer. Ditt barn får lära sig vattensäkerhet och vattenglädje på individanpassad nivå. Det brukar vara en fin upplevelse både för förälder och barn. Efter babysim kan ni fortsätta med minisim från cirka ett års ålder. Babysim- och minisimundervisningen sker i vår varma bassäng på Solskiftesbadet.

Här råder en lugn miljö, inget annat pågår samtidigt i simhallen när vi har kurser. Vi har även ett litet kök där man kan värma mat före och efter badet.

Vi tar emot en vuxen per barn. Vill ni ändå komma båda föräldrarna så kan man boka och betala för två platser.

Babysim steg 1

Förkunskaper: Barnet ska ha fyllt 12 veckor vid start, väga minst 4 kg och naveln ska vara läkt. Ålder cirka 3-11 månader.

Här vänjer vi oss med miljön i badhuset, och i ett lugnt och harmoniskt tempo lär vi barnen att upptäcka vattenglädje.

Vi går igenom de grundläggande greppen i bröstläge och ryggläge. Längre fram i kursen provar vi att simma med balansring och övar på den viktiga övningen att hålla i sig i kant eller stång.

Vi vänjer barnen att få vatten över huvudet med hjälp av vattenkannor, och för dem som vill kan vi så småningom lära barnen att hålla andan viljemässigt för att kunna dyka. Vi vill först att barn och föräldrar ska känna sig trygga och kommer individuellt att rekommendera när det är dags för första dyket, vilket är helt frivilligt. Barnet blir lika vattenvant med eller utan dyk.

Boka här!

Babysim steg 2

Förkunskaper: För dig som gått babysim steg 1.

Här fortsätter vi att öva vattenvana och utvecklar övningarna från steg 1.

I det här steget fokuserar vi mycket på att barnen ska bli ännu mer självständiga i vattnet. Vi börjar simma med armringar och provar att åka rutschkana. En rolig kurs där barnen ofta utvecklas snabbt. Vi arbetar mycket med att barnen ska känna sig trygga i vattnet, samtidigt som vi tränar vattensäkerhet.

Boka här!

Babysim steg 3

Förkunskaper: För dig som har gått steg babysim steg 1 och 2.

Här fortsätter vi att utveckla övningarna från babysim steg 2 och fortsätter öva mycket på självsäkerhet i vattnet. Att ta sig fram lite längre sträckor både ovan och under vattnet, lära sig den viktiga övningen att rotera till rygg och vi övar en hel del med att flyta på rygg. Övningarna kommer att anpassas efter just ditt barns nivå. Ett inspirerande steg med fokus på säkerhet och vattenglädje.

Boka här!

Inför babysimmet

När kan vi börja babysimma?
Du kan börja när barnet fyllt 12 veckor, väger minst 4 kilo och navelsträngen är helt läkt.

Finns det någon övre åldersgräns?
Nej, det gör det inte, babysim steg 1 börjar man när barnet är 3-11 månader, från 12 månaders ålder börjar man minisim som fortsätter upp till cirka 5 års ålder. Därefter erbjuds simskola på Söra simhall.

Vad ska barnet ha på sig?
Barnet ska ha en godkänd babysimbadbyxa som sluter tätt i midja och ben, vilka finns att köpa på Solskiftesbadet och i Söra simhall. Engångsbadblöjor finns för dig som har glömt badbyxa.

Vad ska vi ha med oss?
Badkläder och handduk, ev något att äta/dricka. Skötbäddar finns i våra omklädningsrum och barnstolar finns i duscharna.

Hur länge är en lektion?
Varje lektion pågår 30 minuter.

Får båda föräldrarna vara med?
Förutsatt att det inte stör barnen eller övriga deltagare kan man titta på från land. Vi tillåter endast en vuxen per barn i bassängen, men om ni vill bada två vuxna är det möjligt att boka och betala för två deltagare.

Vad händer om vi missar en lektion?
Vi erbjuder endast återsim för missade tillfällen i mån av plats i pågående grupper.

Vår ligger badet?
Solskiftesbadet ligger på Solskiftesvägen 8 i Åkersberga. Buss 623 och 624 tar dig nära. Det finns även en parkering precis utanför byggnaden.