Babysim på Solskiftesbadet

Vi erbjuder babysim för dig och ditt barn från tre månader och uppåt. Våra grupper är små och leds av diplomerade babysiminstruktörer. Ditt barn får lära sig vattensäkerhet och vattenglädje på individanpassad nivå. Det brukar vara en fin upplevelse både för föräldrar och barn. Efter babysim kan ni fortsätta med minisim från cirka ett års ålder. Babysim och minisimundervisningen sker i vår varma bassäng på Solskiftesbadet.

Här råder en lugn miljö, inget annat som pågår samtidigt i simhallen när vi har kurser. Vi har även ett litet kök där man kan värma mat före och efter badet.

De viktigaste grunderna vi arbetar efter är:

  1. Vattenglädje

  2. Vattenvana

  3. Trygghet

  4. Säkerhet

När ditt barn är minst tre månader, väger minst fyra kilo och naveln är läkt kan ni börja på babysim.

Babysim steg 1

Förkunskaper: Barnet ska ha fyllt 12 veckor vid start, väga minst 4 kg och naveln ska vara läkt. Åldersspann cirka 3-11 månader.

Här vänjer vi oss med miljön i badhuset, och i ett lugnt och harmoniskt tempo lär vi barnen att upptäcka vattenglädje.

Vi går igenom de grundläggande greppen i bröstläge och ryggläge. Längre fram i kursen provar vi att simma med balansring och övar på den viktiga övningen att hålla i sig i kant eller stång.

Vi vänjer barnen att få vatten över huvudet med hjälp av vattenkannor, och för dem som vill kan vi så småningom lära barnen att hålla andan viljemässigt för att kunna dyka. Vi vill först att barn och föräldrar ska känna sig trygga och kommer individuellt att rekommendera när det är dags för första dyket, vilket är helt frivilligt. Barnet blir lika vattenvant med eller utan dyk.

Babysim steg 2

Förkunskaper: För dig som gått babysim steg 1.

Här fortsätter vi att öva vattenvana och utvecklar övningarna från steg 1.

I det här steget fokuserar vi mycket på att barnen ska bli ännu mer självständiga i vattnet. Vi börjar simma med armringar och provar att åka rutschkana. En rolig kurs där barnen ofta utvecklas snabbt. Vi arbetar mycket med att barnen ska känna sig trygga i vattnet, samtidigt som vi tränar vattensäkerhet.

Babysim steg 3

Förkunskaper: För dig som har gått steg babysim steg 1 och 2.

Här fortsätter vi att utveckla övningarna från babysim steg 2 och fortsätter öva mycket på självsäkerhet i vattnet. Att ta sig fram lite längre sträckor både ovan och under vattnet, lära sig den viktiga övningen att rotera till rygg och vi övar en hel del med att flyta på rygg. Övningarna kommer att anpassas efter just ditt barns nivå. Ett inspirerande steg med fokus på säkerhet och vattenglädje.

Vanliga frågor

När kan barnet börja babysimma?
Du kan börja när barnet fyllt 12 veckor, väger minst 4 kilo och navelsträngen är helt läkt.

Finns det någon övre åldersgräns?
Nej, det gör det inte, babysim steg 1 börjar man när barnet är 3-11 månader, från 12 månaders ålder börjar man minisim som fortsätter upp till cirka 5 års ålder. Därefter erbjuds simskola på Söra simhall.

Vad ska barnet ha på sig?
Barnet ska ha en godkänd babysimbadbyxa som sluter tätt i midja och ben, vilka finns att köpa i vår anläggning. Engångsbadblöjor finns hos oss för dig som har glömt badbyxa.

Vad ska vi ha med oss?
Badkläder och handduk, ev något att äta/dricka. Skötbäddar finns i våra omklädningsrum och barnstolar finns i duscharna.

Hur länge är lektionerna?
Varje lektion är 30 minuter.

Vår ligger badet?
Solskiftesbadet ligger på Solskiftesvägen 8 i Åkersberga. Buss 623 och 624 tar dig nära. Det finns även en parkering precis utanför byggnaden.