“Vi jobbar för alla barn ska bli sedda”

En simskolelektion på Söra simhall ska vara något att längta till, och en plats där alla ska känna sig välkomna.

– Det bästa som finns är att se barnen komma hit med ett stort leende på läpparna. Vi vill alltid att dom ska känna: “Äntligen får jag bada och lära mig mer!”, säger Susanne Monti som är simskoleansvarig på Söra simhall. 

För att lektionerna både ska kännas roliga och lärorika, behöver barnen känna sig trygga. Det är utgångspunkten för Susanne och hennes kollegor. När terminen börjar säkerställer simlärarna att ditt barn hamnar i rätt grupp så att hen får bäst förutsättningar att lära sig. Det är också viktigt att alla får bra kontakt med sin simlärare. 

– Vi jobbar för att alla elever ska bli sedda. Något vi exempelvis alltid gör är att vi lär oss allas namn så snabbt som möjligt. Det är en sådan liten grej som betyder mycket, säger Susanne. 

Under lektionerna arbetar man vidare med att uppmuntra och uppmärksamma barnet och dess utveckling. 

– Vi avslutar alltid med att prata om vad barnet gjort bra idag, och vad vi ska göra nästa vecka. Barnen ska känna sig nöjda efter lektionen, och se fram emot att lära sig mer, säger Susanne. 

Första steget i Söra simhalls simskola handlar mycket om vattenglädje och vattenvana. Att få vattenvana är en viktig del på resan mot att lära sig simma, och en del i BeFairs röda tråd: Vattenglädje – vattenvana – trygghet – säkerhet. Genom vattenglädjen kommer vattenvanan, när vattenvanan är på plats kommer tryggheten och säkerheten.  

Vattenvana kan enkelt beskrivas med att man kan flyta en stund, att man vågar hoppa från kanten och doppa huvudet. När man känner sig trygg i det, tar steg två vid och där fokuserar man mer på själva simningen. 

– Då blir det full fart med bentag, benböj och teknik, säger Susanne. 

För de barn där gruppträning inte passar eller är det bästa för inlärningen, kan man också anmäla sitt barn till privatlektioner på Söra simhall. 

– Alla barn är olika och vi tycker det är viktigt att vara flexibla så att alla varje barn får den hjälp det behöver. Privatlektioner kan vara väldigt bra för vissa barn och jag tycker det är roligt att ha den typen av lektioner också. Det ska finnas kurser för alla, säger Susanne. 

I simskolans steg ett och två är grupperna i en lugn bassäng som ligger lite avskilt medan man i steg tre flyttar över till 25-metersbassängen. Om man som vårdnadshavare vill stanna kvar under lektionen kan man sitta utanför glasrutorna i lugn och ro och ta del av lektionen. Det brukar uppskattas av många. 

– Vi tycker det är roligt att de vuxna är engagerade och vill kolla hur det går. På slutet av varje termin får du som vårdnadshavare också en liten text om ditt barn med rekommendation om vilken kurs de ska välja nästa termin, så att man vet vad barnet lärt sig och kan känna sig involverad. säger Susanne.